Verzenden €4,95 (NL) Gratis vanaf €65
Extra korting op je hele bestelling vanaf €75 en €100
Vandaag besteld, maandag bezorgd*
Webshop Keurmerk
0
0
Verzenden €4,95 (NL) Gratis vanaf €65
Extra korting op je hele bestelling vanaf €75 en €100
Vandaag besteld, maandag bezorgd*

Door De Groene Drogist, 17 januari 2024

PFAS-vrije cosmetica

Wat is PFAS?

’PFAS', ook wel per- en polyfluoralkylstoffen is een verzamelnaam voor schadelijke stoffen met dezelfde soort verbinding. Helaas blijkt dat PFAS veel wordt gebruikt in reguliere cosmetica, omdat het een vet-, vuil- en waterafstotende werking heeft. Ideaal dus voor een waterproof mascara, maar helaas erg schadelijk bij dagelijks gebruik. Het blijft alleen niet bij waterproof mascara’s: ook in in foundation, oogmake-up en lipsticks worden PFAS verwerkt blijkt uit het onderzoek.

Hoe schadelijk is PFAS?

De Europese voedsel- en warenautoriteit (EFSA) heeft richtlijnen opgesteld voor een maximum hoeveelheid PFAS via voeding of drinkwater, maar niet voor PFAS die via de huid worden opgenomen. De norm die is vastgesteld ligt boven 0.5 gram per dag, echter als je reguliere cosmetica gebruikt, overschrijd je al makkelijk deze norm.

Als PFAS eenmaal in je lichaam zit, duurt het erg lang voordat het weer verdwenen is. De afbraak kan tot wel 15 jaar duren. Als je elke dag weer PFAS via producten laat doordringen tot je lichaam, blijven de aanwezige PFAS alleen maar oplopen.

Kanker is één van de ernstigste risico's is, maar het is wel belangrijk te weten dat dergelijke gevolgen pas kunnen optreden bij hoge concentratie’s. Een grotere kans is dat PFAS het immuunsysteem aantast, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor ziekten en ontstekingen. Ook is er bekend dat het het cholesterolgehalte en de werking van de lever en schildklier kunnen worden beïnvloed en daarbij komt dat het een hormoonverstorende stof is.

Bij ons hoef je je geen zorgen te maken over PFAS in je cosmetica omdat al onze natuurlijke cosmeticaproducten PFAS-vrij zijn. Geen gedoe, gewoon heerlijk genieten van je favoriete cosmetica, zonder die nare stoffen.

Bron: radar - pfas in cosmetica, stichting tegengif.nl

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »